Vrijdag 14 september vond de eerste Ladies Night van CrossFit Leeuwarden plaats. En wat was het een groot succes! De avond stond in het teken van sporten als vrouw en een bewuste en gezonde lifestyle.

Enthousiaste, fanatieke dames!

Maar liefst 40 enthousiaste, fanatieke dames, waaronder leden maar ook vriendinnen en familie van onze leden. Al snel stond de box vol met kwebbelende groepjes vrouwen. Naast deze 40 dames waren ook onze coaches Truuske en Fenna aanwezig om de avond te leiden en Mirjam was er voor ondersteuning. Onze gast, Chanou de Roos, onder andere fysiotherapeute bij FitPlan, deelde haar kennis als fysio met de dames.

Over sporten als vrouw

Chanou sneed veel herkenbare punten aan over sporten als vrouw zijnde. Waar krijgen zij mee te maken en hoe kunnen zij daar het beste mee omgaan? Ze vertelde over de verschillen tussen mannen en vrouwen bij krachttraining en sporten in het algemeen.

Een vrouwenlichaam en mannenlichaam reageren anders op krachttraining. Dat heeft te maken met de lichaamssamenstelling. Een vrouw heeft daarnaast te maken met haar maandelijkse cyclus, wat verschillende gevolgen heeft. Chanou legde uit dat we hier wel degelijk rekening mee kunnen houden, door bijvoorbeeld te letten op voeding, hormonen, het trainen an sich en eten op verschillende momenten van de cyclus. Ook vertelde Chanou over het belang van blessurepreventie, het omgaan met blessures en de rol die FitPlan hierin kan spelen.

Core en bekkenbodem tijdens het sporten

Als PowerMama Coach heeft ook Truuske veel kennis van het vrouwelijke lichaam en hoe daarmee om te gaan tijdens het sporten. Ze gaf uitleg over de core en bekkenbodem. Bij de termen ‘ballonnetjes,’ ‘doosjes’ en ‘hangmatten’ wisten de aanwezige vrouwen precies wat er bedoeld werd!

Die lange wachtrij voor het toilet bij een double-unders workout, herkenbaar?

Klachten over de bekkenbodem komen bij meer vrouwen voor dan je denkt. Die lange wachtrij voor het toilet bij een double-unders workout, herkenbaar? Truuske sprak over veelvoorkomende klachten en tekenen dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan de bekkenbodem. Ze vertelde over het belang van de core en bekkenbodem tijdens krachttraining en hoe je dat kan toepassen.

En wat is daar de beste manier voor? Oefeningen en uitvoeren! Daarom gingen we met de hele groep vrouwen op zoek naar onze bekkenbodem. Hoe span je hem aan? Hoe zorg je ervoor dat je jouw hele core gebruikt tijdens (alle) oefeningen? Hoe kun je efficiënt en veilig kracht zetten? Na een paar oefeningen was iedereen zich maar al te bewust van waar de bekkenbodem zit en hoe je die moet gebruiken tijdens trainingen.

WOD: roeien, fietsen, deadlifts en boxjumps

Natuurlijk hadden we een leuke workout voor de dames in petto. Natuurlijk moesten we eerst goed opwarmen. Daarvoor hadden we een machtig warming-up spel: hoofd, schouders, knie en teen! Voor de ladies onder ons: het bleef niet alleen bij hoofd, schouders, knie en teen. 😉


Daarna konden we beginnen aan de buddy workout, bestaande uit roeien, fietsen, deadlifts en boxjumps. Wij kregen veel positieve opmerkingen van de niet-leden en gasten over hoe fanatiek en enthousiast alle vrouwelijke leden zijn, een grote inspiratiebron! Maar de dames die nieuw waren deden er niet voor onder, ze deden net zo enthousiast en gedreven mee. Wat een powervrouwen, zo hard aan het werk!

Hapjes én drankjes

Met dit thema (de sportende vrouw met een bewuste en gezonde lifestyle) konden we natuurlijk niet met chips en cola aankomen tijdens de afterparty. Daarom stonden alle hapjes en drankjes in het teken van bewuste voeding. Van lekkere zalm, groente en fruit, tot extreem pure chocolade, groene thee en niet te vergeten rode wijn! De dames konden van alles proeven en bij elk hapje en drankje lezen over de gezondheidsvoordelen ervan. Vooral de extreem pure chocolade viel in de smaak, of niet soms ladies?

Vooral de extreem pure chocolade viel in de smaak, of niet soms ladies?

Goodiebags!

Als verrassing kregen alle dames een CrossFit Leeuwarden Goodiebag mee naar huis! Deze zat bomvol leuke producten: eiwitsamples van Orangefit, kortingsbonnen van Vellinga Optiek en Fruitbar Sis, een gratis yogales bij MASyoga, een zakje gezonde nootjes en een ‘woman power’-theezakje met elk (voor de crossfitters onder ons) een welbekende vrouwennaam op het kaartje! 😉

Kortom, de Ladies Night was een geslaagde avond met een grote groep enthousiaste, fanatieke dames. Bedankt voor jullie inzet, dankzij jullie was het een en al plezier, gezelligheid en gelach!

En mannen, maak jullie geen zorgen: jullie avond komt er ook aan!